Biznis Tehnologija

TEHNOLOGIJA | Švicarci grade ‘fabriku budućnosti’: Roboti će proizvoditi robote

Švicarska firma ABB Group planira izgraditi „Fabriku budućnosti“ u kineskom gradu Šangaju i u nju će uložiti 150 miliona dolara.

Ova fabrika, u kojoj će roboti proizvoditi robote, bit će tehnološki najsavremenija fabrika na svijetu, tvrde iz ove kompanije. Tvornica bi trebala biti otvorena 2020.

Firma ABB Robotics proizvodi industrijske robote koji mogu biti korišteni u raznim fabrikama za proizvodnju automobila, elektornike ili nekih drugih vrsta roba.

Fabrika u Šangaju sadržavat će i centar za istraživanje vještačke inteligencije a roboti i ljudi će raditi zajedno u njoj.

Jedan od uposlenika će biti robot YuMi, koji ima dvije ruke ali nema glavu, i radit će zajedno s ljudima. Osim robota, fabrikom će krstariti i automatizirana kolica bez ljudskog upravljanja koja će donositi materijal za rad.

Ova fabrika je nastavak investicija ABB-a koji je u Kinu uložio više od 2,4 milijarde dolara. Firma proizvodi robote i softvere za razne kompanije širom svijeta.

Umjesto standardne fiksne pokretne trake, u fabrici u Šangaju će se nalaziti „mobilna mreža“ kroz koju će se proizvodi kretati tokom procesa proizvodnje.

ABB također ima fabrike robota u Švedskoj i u Mičigenu.

Pogledajte video predstavljanja nove fabrike u Kini: 

The post Švicarci grade ‘fabriku budućnosti’: Roboti će proizvoditi robote appeared first on Biznis Info.


Klikom na "Sviđa mi se"  podržite naš rad!

© Tekst možete prenositi samo uz navođenje IMENA IZVORA i objavom linka prema izvornom članku.


Podjeli prilog

FACEBOOK

Website Design Company in BangladeshHigh Risk Solutions Merchant Account Services