BiH Društvo Vijesti

Kako je pala ekipa u Range Roveru: Policija čekala da donesu kanister sa gorivom…

🎯 Fokus.ba
Od trojice preksinoć uhapšenih u Rogatici u akciji MUP-a Republike Srpske, sarajevske policije i SIPA-e, Tužilaštvo KS je na 24 sata zadržalo samo Slavena Dakića zvanog Žućo (30) iz Istočne Ilidže, kojeg terete za krivično djelo teške krađe.

Rade Bartula (51) sa Sokoca i Zoran Jovičić (54) iz Rogatice pušteni su na slobodu nakon što su saslušani u SIPA-i i sarajevskoj policiji.

Oni su u fokus istrage o ubistvima sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića došli kao osobe koje se povezuju s autokriminalom.

Dakić i Bartula su u crnom Range Roveru koji je 12. septembra ukraden u Sarajevu, krenuli prema Rogatici, da bi navodno premjestili ukradeni terenac.

Na vozilu su bile, kako je otkrio izvor blizak istrazi, ukradene registarske oznake. Što je primijetila jedna od patrola. Obaviješteni su i istražitelji SIPA-e, koji su se uključili u praćenje Range Rovera, jer ih je interesiralo kuda su se osumnjičeni uputili.

U međuvremenu su organizirane patrole koje su trebale prepriječiti put Range Roveru. No, u vozilu kojim je upravljao Dakić, a na mjestu suvozača navodno se nalazio Bartula, ponestajalo je goriva.

Dakić je nakon toga pozvao Jovičića, svog prijatelja iz Rogatice da ponese kanister nafte te da im krene u susret da bi natočili gorivo.

U momentu kada se Jovičić približio, policajci su ih savladali i pohapsili. Nakon toga odveli su ih u Policijsku stanicu u Rogaticu, a potom u prostorije SIPA-e u Lukavici, gdje su ispitani.

Dakić i Bartula jučer ujutro su ispitani u sarajevskoj policiji, nakon čega je Bartula pušten.

Dakić je proslijeđen Tužilaštvu KS.

Slaven Dakić zvani Žućo (lijevo) prilikom privođenja…

Policijski izvori navode da je automobil Range Rover u vezu s ubistvom policajaca doveo jedan od svjedoka s mjesta zločina. No, s druge strane na snimcima videonadzora vide se crni Golf 5 i terenac Rexton s policijskim blinkerima u prednjem donjem djelu.

Range Rover prevezen je u krug SIPA-e, gdje će biti vještačen.

Većina privedenih iz slučaja “Volan”

Dakić je jedan od optuženih u predmetu “Volan”. Radi se o najvećoj akciji na suzbijanju automafije, a u kojoj je optužen i Srećko Trifković. Trifkoviću je ranije određen pritvor zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom policajaca. Inače, ova optužnica tretira 27 automafijaša.

Većina je ispitani na okolnosti ubistva policajaca. Njihovo suđenje počet će u ponedjeljak.

Podsjećamo, da je na Sokocu lišen slobode i Branislav Gordić, također iz “ekipe Volan”.

Belma Balijagić-Džuho, advokatica uhapšenog Dakića, izjavila je da je prisustvovala ispitivanju njenog branjenika u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ustvrdila je da mu se na teret stavlja krivično djelo teške krađe. Prema riječima Balijagić-Džuho, ono što je njoj rečeno u Tužilaštvu KS i prema osnovama sumnje, Dakić nema veze s uhapšenim Srećkom Trifkovićem niti se njegovo hapšenje može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

– Oni su mi rekli (Tužilaštvo KS) da je ovo sasvim novi predmet i da nema veze s uhapšenim Srećkom Trifkovićem – kazala je Balijagić-Džuho.

 


Klikom na "Sviđa mi se"  podržite naš rad!

© Tekst možete prenositi samo uz navođenje IMENA IZVORA i objavom linka prema izvornom članku.


Podjeli prilog

FACEBOOK

Website Design Company in BangladeshHigh Risk Solutions Merchant Account Services