Društvo Gradačac Mladi Obrazovanje

(FOTO) GRADAČAC: Srednjoškolci “okupirali” čak 108 radnih mjesta – SOCIJALNI DAN 2018′


Srednjoškolci sa teritorije općine Gradačac i cijele države su još jednom dokazali koliku moć imaju i da žele krojiti bolju budućnost za sebe, ali i za naredne generacije.


Ove godine je realizovan treći „ASuBiH Socijalni dan“ kojim su nadmašena sva očekivanja.

Ove godine smo imali podršku od većine Ministarstava obrazovanja na kantonalnom nivou, Vlade Brčko Distrikta što ukazuje spremnost obrazovnih institucija za saradanjom u ovom projektu.

Šta je Socijalni dan? 

Socijalni dan je jedan dan u godini kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhe finansiranja omladinskih projekata.

Ovim projektom svi uče i svi dobijaju.

Srednjoškolci kušaju rad kroz puno radno vrijeme, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu.

Ove godine, tačnije juče – 19.10.2018., učešće u Socijalnom danu uzelo je 108 srednjoškolaca sa područja općine Gradačac, a ukupno 1564 srednjoškolca iz 40 lokalnih zajednica širom BiH, što je više nego duplo veći broj u odnosu na naš prvi realizovani Socijalni dan.


Ovo je jedinstvena prilika za srednjoškolce da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti 8 sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno omogućiti vršnjacima da realizuju svoje ideje.

Lokalni tim ASUBiH Gradačac je i ove godine “osvjetlao” obraz

S ponosom možemo reći, da smo već 2 godinu za redom, općina sa najvećim brojem radnih mjesta i time smo dobili titulu grada nositelja projekta.



Bez podrške naše 2 srednje škole, Gimnazije „Mustafa Novalić“ i MSŠ „Hasan Kikić“, ne bismo uspjeli ostvariti ove rezultate.

Managmant ove dvije škole uvidio je važnost navedenog projekta, te dali srednjoškolcima priliku da svoj uobičajeni školski dan zamijene svojim prvim radnim iskustvom, koji će im vjerujemo ostati zauvijek u sjećanju!

Veliko hvala ide svim preduzećima, kojih je ove godine bilo preko 70 u Gradačcu, a preko 600 širom BiH.

Otvorivši svoja vrata srednjoškolcima, omogućili su im da dobiju prvo radno iskustvo.


Nadamo se nastavku saradnje sa našim partnerima i u narednoj godini, jer su se srednjoškolci kućama vratili puni utisaka i motivirani za dalji društveni angažman.



Poslodavci za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnice u Fond Socijalnog dana iz kojeg će se finansirati projekti srednjoškolaca u njihovim zajednicama.

Za nastavak priloga kliknite OVDJE 


FACEBOOK

Website Design Company in BangladeshHigh Risk Solutions Merchant Account Services